2012. december 29., szombat

Nagymama Házi praktikái.

Fejfájás:
Rendszerint ártalmatlan: a fejfájás.
A fejfájás a leggyakoribb panaszok egyike,ritkán azonban komoly betegség is állhat a hátterében.A szokásos fejfájás néhány órán belül elmúlik,többnyire túlhajszoltságra,a szervezet kifáradására utal,de időjárás változás is kiválthatja.Hasonló okokra vezethető vissza a migrén,amely heves,lüktető fájdalommal,esetenként hányingerrel,hányással jár.Igen gyakori az úgynevezett feszítő fejfájás,amelynél a beteg tompa nyomást érez a fejben.Ez a fájdalom gyakran a szemek túlerőltetése vagy rossz testtartás következtében lép fel,de előidézheti,például feszültség vagy félelem is.
Ha nincs szó komoly betegségről,a fejfájás természetes módszerekkel is elmulasztható,ilyen a friss levegő,a hideg borogatás vagy az ülőfürdő.Az alábbi teák is segíthetnek.
Fehér fűz és libapimpóból készült tea.
Ez a tea elsősorban a feszítő fejfájás esetén fejti ki jótékony hatását.
1/2 liter víz, 30 gramm fűzlevél, 30 gramm libapimpófű, 15 gramm körömvirág.
A vizet fölforraljuk.A gyógynövényeket összekeverjük,majd 2 evőkanálnyit leforrázunk.Tizenöt percig ázni hagyjuk,ezután leszűrjük. Akkut panaszok esetén gyorsan igyuk meg a teát.Krónikus fejfájásnál kétszer ennyit fogyasszunk a nap folyamán,több adagban.Hosszabb kúra esetén 3 hetente iktassunk be egy tíznapos szünetet.
FIGYELEM! A tea izgató hatást fejthet ki a gyomorra,ezért ilyen jellegű panaszok esetén mellőzzük az alkalmazást.
Inhalálás fejes káposztával:
Ez a fejfájás-csillapításra használt ősi módszer rég feledésbe merült.A főzet elkészítése roppant egyszerű,az egyetlen hozzávaló pedig bármelyik közértben gond nélkül beszerezhető:
1-2 liter víz, 1/4 fej káposzta.
A vizet fölforraljuk,a káposztát apróra feldaraboljuk,majd a forrásban lévő vízbe dobjuk.15 percig főzzük,ezután a fazekat levesszük a tűzről.Fejünkre egy nagy törülközőt borítunk,és a forró gőzben inhalálunk.Végezetül az arcunkat kenjük be zsíros krémmel.
Vadárvácska-legyezőfű teakeverék:
Feszítő fejfájás esetén hatásosan oldja a görcsöket és enyhíti a fejfájást.
1/2 liter víz, 30 gramm réti legyezőfű, 30 gramm orbáncfű,30 gramm ragadósgalajfű.
A vizet fölforraljuk.A gyógynövényeket összekeverjük,majd 2 evőkanálnyit a vízzel leforrázunk.Tizenöt percig ázni hagyjuk,ezután leszűrjük.A teát gyorsan igyuk meg.Krónikus fejfájásnál kétszer ennyit fogyasszunk a nap folyamán,lehetőleg több adagban.Hosszabb kúra esetén mindig iktassunk be egy tíznapos szünetet.
FIGYELEM! A tea izgató hatást fejthet ki a gyomorra,ezért terhesek ne alkalmazzák.
Palástfű-menta tea:
Az alábbi főzettel általában megelőzhető a migrénes fejfájás kialakulása:
1 liter víz, 40 gramm palástfű, 20 gramm mentalevél.
A vizet fölforraljuk,és a gyógynövényeket 20 percen át főzzük,majd a keveréket még 10 percig ázni hagyjuk,végül átszűrjük.Először csak egy csészével fogyasszunk,szükség esetén azonban többel is ihatunk belőle.
Jó tanács:
A fejfájás elmulasztható,így segíthet magán:
-Hatékony ellenszernek bizonyulnak az illóolajok.Legyen az citromfű vagy borsmentaolaj,elég mindössze néhány csepp a halántékon,a homlokon és a nyakin bedörzsölni,s már is csodát művel.
-A hideg karfürdő is elűzi a rossz szellemeket.Merítse alkarját néhány percre hideg vízbe,majd jó erősen dörzsölje szárazra.
-A mustárlisztes lábfürdő is  hatékony fejfájás ellen.Töltsön meg egy tálat test hőmérsékletű vízzel,és oldjon fel benne 2 evőkanál mustárlisztet.Áztassa a lábát 5 percig ebben a fürdőben,majd langyos vízzel alaposan öblítse le.
-Tarkótáji fejfájás esetén segít a hagymapakolás.Szeleteljen fel egy hagymát,tegye a nyakára,majd fedje be kendővel.A pakolást gyapjúsállal rögzítse.
A hagyma nemcsak a konyhában nélkülözhetetlen,de nem hiányozhat a házipatikából sem.
A fehér fűzből és libapimpóból készült tea jótékonyan  csillapítja  a fejfájást.
Szemproblémák:
Szemünk igen érzékeny érzékszerv,rendszerint számtalan környezeti ártalom éri.A munkahelyen lévő por,a klimatizált levegő
és a számítógép monitorja előtt végzett munka következtében a szem elfárad,és égni kezd.Allergiára hajlamos embereknél a virágpor kötőhártya gyulladást okozhat,a bakteriális fertőzéstől pedig begyulladhatnak a szempillák tövénél lévő mirigyek a szemhéj belső élén,ez utóbbi közismert nevén az árpa.
A fáradt szem pihentetése jótékony hatású,tegyen például egy kiadós sétát a friss levegőn.A szempanaszok természetes házi szerként alkalmazza a különféle öblítéseket,borogatásokat és pakolásokat.
                          Frissítő borogatás:
Ez a borogatás felfrissíti a fáradt és érzékeny szemet.A szem ápolásához csapvíz helyett használjon inkább forrásvizet vagy desztillált vizet.
                         0,3 liter víz,
                         10 gramm búzavirág,
                         10 gramm lóherevirág,
                         20 gramm lándzsásútifű-levél.
A vizet fölforraljuk.A gyógynövényeket beleszórjuk,10 percig áztatjuk,majd leszűrjük,és a folyadékot hagyjuk kihűlni.Ezután két vattacsomót átitatunk vele,és a csukott szemhéjra helyezzük.Használhatunk gézt is vatta helyett.A forrázatot nyugodtan tárolhatjuk steril,lezárt üvegben.

                             Zsályaborogatás:
A zsálya konyhai gyógynövényként vált ismertté.Azt azonban már kevesen tudják,hogy levelében gyulladás csökkentő hatóanyagok vannak.Ráadásul a kamillával ellentétben nem szárítja ki a bőrt.Különösen ajánlott a zsályaborogatás a szem túlerőltetése és kötőhártya-gyulladás esetén.
                               1/4 liter víz,
                               1 evőkanál zsályalevél.
A vizet fölforraljuk.A zsályát leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk,majd gondosan leszűrjük.Vattacsomót vagy gézt mártogatunk bele,majd a csukott szemhéjra helyezzük.Az ilyen szemborogatások egyébként a szem környéki szarkalábak kialakulását is késleltetik.
                              Szemvidítófű-borogatás:
A szemvidítófű hazánkban is közismert,régóta használt gyógynövény,hegy-és dombvidékeink nyirkosabb rétjein terem.Forrázatát kötőszövet-gyulladás,árpa és különféle szemsérülések esetén használják fájdalomcsillapító és gyógyító borogatásként.Teaként fogyasztva növeli az ellenálló képességet.
                                    1-2 teáskanál szemvidítófű,
                                    1/4 hideg víz.
A gyógynövényt felaprítjuk,a vízzel leöntjük,majd felforraljuk.Egy-két percig állni hagyjuk,majd leszűrjük.Belemártunk egy vattapamacsot,és a csukott szemhéjra helyezzük.Szemfürdőként is eredményesen alkalmazhatjuk.
                             Krumplipüré-pakolás:
A szem sarkában fellépő gyulladások fájdalmasak.Jól bevált ősi házi gyógymód a krumplipüré-pakolás.
                                  Kevés tej,
                                   1 héjában főtt krumpli,
                                    1 tojássárgája.
A tejet meglangyosítjuk.A hájában főtt krumplit villával szétnyomjuk,majd a tojássárgájával és a tejjel péppé keverjük.Hagyjuk kihűlni,végül a masszát egy kötésre tesszük és az egészet 20 percre a csukott szemhéjra helyezzük.A művelet kétszer-háromszor megismételhető.
                        Hideg túrópakolás:
A túrópakolás is fájdalomcsillapító hatást fejt ki a szem sarkában keletkező gyulladások esetében,valamint segít lehúzni a duzzanatot.
                              3 evőkanál túró,
                              1 citrom leve,
                               1 evőkanál tej.
A hozzávalókat összekeverjük,és egy kendőre helyezzük.A kötést 20 percen át a csukott szemen tartjuk.A műveletet kétszer is megismételhetjük.
A csodálatos kék búzavirág júniustól szeptemberig virít,virágja kedvelt házi szer szembántalmak kezelésére.A borogatáshoz forraljunk fel 1 liter vizet,szórjunk bele 40 gramm kék búzavirágot.Hagyjuk ázni 10 percig,majd gondosan szűrjük le.és várjuk meg,amíg kihűl.Itassunk át vele vattapamacsot vagy gézlapot,és helyezzük a csukott szemünkre.


  Érzékeny szerv az:orr.
Légzőszervünk"kapujának"belsejét és az orrüregbe torkolló orrmelléküregeket érzékeny nyálkahártya borítja,amelynek feladata a levegő megszűrése,nedvesítése és felmelegítése.Az orr tehát egy légkondicionáló berendezés.Mivel az orrnyálkahártya hajszálerei rendkívül finomak,könnyen megpattanhatnak,vagyis elered az orrunk vére.Az orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladása igen fájdalmas lehet.Tavasszal és nyáron sok ember szenved a szénanáthától.
Az orrüregek és melléküregek különösen érzékenyek,ezért nincs mit csodálkoznia azon,mennyi hasznos és egyszerű házi készítmény áll rendelkezésünkre nagyanyáink idejéből.Legyen az orrvérzés,orrmelléküreg-gyulladás vagy szénanátha,a természet számos növényt tartogat számunkra,amelyek nem okoznak semmilyen mellékhatást.
                                Vérfűtea:
A vérfű vérzéscsillapító hatása ősidők óta ismert.A tea a növény gyökeréből készül.
                            1-2 teáskanál vérfűgyökér,
                             1/4 liter víz.
A gyökeret a vízzel felforraljuk,10 percig állni hagyjuk,majd leszűrjük.A teából naponta két csészével fogyasszunk.

                                 Gyömbérborogatás:
A gyömbér nem csupán fűszernövény,hanem sokoldalú orvosság is
:szíverősítő,segíti a vérkeringést,és gyógyítja az orrmelléküreg-gyulladást.
                                2-3 evőkanál reszelt gyömbérgyökér,
                                     kevés víz.
Nyomjuk ki egy kendőben a gyömbér levét a vízzel.Az oldatot rövid ideig melegítsük,majd nedvesítsünk be vele egy másik kendőt,és tegyük a homlokunkra és az orrunkra.Hagyjuk kihűlni.A folyamatot addig ismételjük,amíg bőrünk ki nem pirosodik.
                             Olajos inhalálás:
A belélegzett illóolajok enyhítik az orrnyálkahártya-és az orrmelléküreg-gyulladás tüneteit.
                               1-2 csepp eukaliptuszolaj,
                                1-2 csepp bergamott-vagy
                                         levendulaolaj.
Csepegtessük az olajokat egy kendőre,és mélyen lélegezzük be az illatukat.Jótékony hatásukat forró fürdő közben,a vízbe cseppentve is kifejtik.
                               Szénanátha tea:
Az érintettek számára igazi sorcsapás a szénanátha.Rajtuk hazai növényekből készített teakeverék segít.
                           1 liter víz,
                           1 evőkanál pásztortáskafű,
                           1 evőkanál cickafarkfű,
                           1 evőkanál szemvidítófű,
                           1teáskanál  őrölt tölgyfakéreg.
A vizet felforraljuk,és a gyógynövényeket leforrázzuk.tizenöt percig ázni hagyjuk,majd leszűrjük.A nap folyamán,több adagban,lassan kortyolva igyuk meg.Legalább 3 héten át rendszeresen fogyasszuk.
                               Mindig kellemetlen:
                                        fülfájás.
Nemcsak gyermekek,hanem felnőttek is szenvednek fülfájásban,amely rendszerint gyulladás okoz.Legtöbbször már a fájdalom intenzitása miatt is orvoshoz kell fordulnunk,de a súlyos következményekkel járó fertőzésveszély lehetőségét sem szabad figyelmen kívül hagyni ennek az érzékeny szervnek az esetében.Számos régi,bevált házi gyógymód létezik a fájdalom enyhítésére,esetenként akár a betegség gyógyítására.
                                 Királyolaj:
Krónikus fülfájás és középfülgyulladás esetén a molyhos ökörfarkkóró virágából nyert kivonat.
                                1 marok ökörfarkkóró,
                              100 gramm olívaolaj.
Az olívaolajat a gyógynövényre öntjük.A készítményt 3-4 hétre a szabadba állítjuk,ahol jól éri a nap.Naponta egyszer alaposan összerázzuk.Végül átszűrjük.Ebből csepegtessünk naponta 3 cseppet a fájós fülbe.
A kemény fülzsírt néhány csepp olívaolaj,citromlé és víz keverékével lazíthatja fel.Csepegtessen a fülébe naponta legalább háromszor néhány langyos cseppet egy pipettával.
A fülzúgás egyebek mellett a magas vérnyomás és a különféle szorongásos állapotok is előidézhetik.Az észlelt zörejek rendszerint csökkenthetők,ha a vér cseppfolyósságát javítják.Ilyen hatásúak a páfrányfenyő( gingkó ) levéből készített különféle preparátum.
                                 Hagymapakolás:
A vöröshagyma gyógyító ereje igen széles körű a népi gyógyászat hagyományos csodaszere.A fülfájást is csillapítja.
                                1 fej hagyma,
                                 1 muszlinkendő.
A hagymát felaprítjuk,egy muszlinkendőre tesszük,majd a kendőt összehajtjuk.A kötést a fájó fülre helyezzük,és egy sapkával rögzítjük.
                           Citromfűtea-főzet:
A citromfű virágos-leveles hajtása illóolajokat és más olyan anyagokat tartalmaz,amelyek fülzúgás esetén nyugtatják és erősítik az idegrendszert.
                               1 liter víz,
                             60 gramm citromfű.
A vizet felforraljuk,és a gyógynövényre öntjük.Alaposan elkeverjük.A forrázatot 10 percig állni hagyjuk,majd leszűrjük.Napjában háromszor,étkezés után egy csészével fogyasszunk belőle.

Télen gyakori panasz:a torokfájás.
Az ember először rendszerint kellemetlen kaparást érez a torkában,majd nehezére esik a nyelés,végül pedig elmegy a hangja.A torok-és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére számos házi gyógymód létezik.A természet jó néhány hatóanyagot tartogat számunkra,amely csökkentik a nyelési nehézségeket,és hatékonyan mérsékli a gyulladást.Nagyanyáink házipatikájában gyógyírt talál bajára-legyen az toroköblítő,borogatás vagy tea.
Bízzon a természet gyógyító erejében,és idejében kezdje meg a házi szerek alkalmazását.Orvoshoz akkor kell fordulnia,ha panasza mellé láz vagy mandulagyulladás társul,ami különösen gyermekek és fiatalok esetében gyakori.
                                         Hagymás tej kakukkfűvel és szegfűszeggel:
E recept hozzávalóinak hatóanyagai remekül harmonizálnak egymással.
                                       3 nagy fej hagyma,
                                       1 db: szegfűszeg,
                                       1 teáskanál barnacukor,
                                       1 db:kakukkfűág,
                                                        víz.
A hagymát héjastul apróra vágjuk,majd a szegfűszeggel,cukorral,kakukkfűvel,kevés vízzel egy fazékban alaposan elkeverjük.Az egészet kb: 2 órán át lassú tűzön főzzük,közben időnként kis vizet öntünk hozzá.A masszát egy szűrőn átnyomjuk,a tejet pedig felforrósítjuk.A hagymalevet a tejjel azonos arányban összekeverjük,és napi három adagra osztva fogyasztjuk el.A teljes C-vitamin-tartalom megőrzéséhez készítsük el a keveréket hidegen Ehhez a hagymát keverjük össze a cukorral,és 12 órán keresztül hagyjuk állni.Ezután kevés vizet adjunk hozzá,majd egy szűrőn passzírozzuk át.A továbbiakban a fentiek szerint járunk el.

                                        Édesköményes tej:
Az édeskömény sokoldalú gyógyhatású szer.Különösen annak ajánljuk,akiknek torokgyulladás következtében megy el a hangja.
                                          1 csésze tej,
                                          5 gramm édesköménymag,
                                          méz az édesítéshez.
A tejet felforraljuk.A köményt összezúzzuk,majd a tejbe szórjuk,és 10 percig állni hagyjuk.Az italt  ízlés szerint édesítjük,és lehetőleg forrón,napi három adagra osztva fogyasztjuk..

                                             Kankalingyökeres tea:
Az alábbi keverék forrázata kiválóan alkalmas a felső légúti
 betegségek,hurut,köhögés,rekedtség gyógyítására.

                                          20 gramm bodzavirág,
                                          20 gramm hársfavirág,
                                          20 gramm kamillavirág,
                                          20 gramm ökörfarkkóró-virág,
                                           20 gramm kankalingyökér,
                                           1,5 liter víz.
A gyógynövényeket összekeverjük és leforrázzuk.10-20 percig állni hagyjuk,majd leszűrjük.Naponta többször,melegen fogyasszuk;célszerű este egy csészével az ágyban is meginni belőle.
                                          Szelídgesztenye öblögető:
Gyakori használatával hatékonyan kezelhetők a garat környéki gyulladások.
                                           2 teáskanál gesztenyelevél,
                                           1/4 liter víz.
A leveleket vízzel gyorsan felforraljuk,majd leszűrjük.A teával naponta háromszor öblögessünk.
A torokfájás természetes ellenszerei:
-Igen hatásos az illóolajos gargarizálás. Keverjen össze kevés vízzel 3 csepp eukaliptuszolajat,2 csepp szantálfaolajat,valamint 1 csepp teacserjeolajat.Naponta legalább háromszor öblögessen vele.
-Az inhalálás is csökkenti az irritációt és a gyulladást. Keverjen össze kamillát,oregánót és kakukkfüvet,majd 2 evőkanálnyit öntsön 1 liter forró vizet.Gőzöljön fölötte 10 percig.
-Különösen gyermekek és tinédzserek esetében a torokgyulladás egyáltalán nem tréfadolog.Amennyiben a komoly panaszok 4 napnál tovább tartanak,feltétlenül forduljon orvoshoz!

                                       Növényi hatóanyagok
                                       a szájbetegségek kezelésében.
-Segítenek leküzdeni a gyulladást a zsályában található illóolajok.Langyos vízben oldjon fel néhány csepp-gyógyszertárban kapható-2,5%-os zsályaolajat,majd fogmosás után legalább 2 percig öblögessen vele.
-A fogszuvasodást mezei zsurlós kúrával könnyen megelőzhető.Mosson fogat naponta kétszer 1 gramm növényi por és 1/2 teáskanál mézből készült masszával.

                                   Egészséges száj,szép fogak:
Mossa meg fogait napjában kétszer-háromszor,s fogselyemmel tisztítsa ki a fogak közötti részt.Rendszeresen járjon fogorvoshoz.A szájhigiénia rendkívül fontos,hiszen a fogszuvasodást,a fogínygyulladást és a szájszagot is baktériumok okozzák.A fogfájás és az egyéb panaszok csillapításához számos házi ellenszer áll rendelkezésünkre.
                             Kelkáposzta-pakolás:
A kelkáposzta erős gyulladáscsökkentő hatású enzimeket tartalmaz.Ezért használják az emberek immár évszázadok óta fogfájás ellen.Jótékony hatása már fél óra múlva megmutatkozik.

                                        Friss kelkáposztalevelek,
                                         1 vászondarab.
A káposztalevelek közül kivágjuk a vastag torzsát.A leveleket sodrófával puhára sodorjuk,egy vászondarabra helyezzük,majd azzal együtt a fájós arcra szorítjuk.
                                                   Rozmaringos-kakukkfüves
                                                               fogöblítő:
A fogfájás sokszor elviselhetetlen.Ilyenkor egy időre enyhíti a fájdalmat az alábbi gyógynövényekből készült öblögető.
                                           20 gramm szurokfű,
                                           20 gramm rozmaringlevél,
                                           20 gramm kakukkfű,
                                          1 liter 90%-os alkohol.
A gyógynövényeket tegyük egy alkohollal töltött lezárható üvegbe,és 15 napig hagyjuk benne.Ezután szűrjük le.Fájdalom esetén öblögessük vele.
                                         Lenmagos borogatás:
Fogfájás esetén jótékony hatású a lenmagos borogatás.
                                                1 liter víz,
                                            200 gramm lenmag.
A vizet fölforraljuk.A lenmagot kis vászonzsákba vagy egy mosdókesztyűbe töltjük,és 15 percre a forró vízbe  merítjük.Kissé hűlni hagyjuk,majd egy kéztörlővel együtt-amely tartja a meleget-a fájós fog felőli arcra nyomjuk.
                                                 Citromfűtinktúra:
Az ajakherpeszt vírusok okozzák.Az első fertőzést rendszerint több is követi.A vírusok továbbterjedését gátolja meg a citromfű.
                                                 10 gramm citromfűlevél,
                                                100 ml:70%-os alkohol.
Tegyük a citromfüvet és az alkoholt légmentesen zárható üvegbe.Egész éjjel hagyjuk ázni,majd egy vattapamaccsal napjában többször kenjük be ajkunkon az érintett területet.
                                              Birsalmafőzet:
A birsalmamag segít elmulasztani az érzékeny szájnyálkahártyán keletkezett kisebb fekélyeket.
                                                 1 liter víz:
                                             150 gramm birsalmamag.
A vizet felforraljuk,és a magot 15 percen át főzzük benne.Utána
 leszűrjük és lehűtjük.Napjában háromszor öblögessük,vagy naponta többször ecseteljük be vele a fekélyeket
                                                              Kálmosöblögető:
Öblögetőszerként a kálmosgyökér fertőtleníti a szájat és a torkot.
                                            2-3 teáskanál kálmosgyökér,
                                            1 liter hideg víz.
A gyökeret este tegyük vízbe.Reggel szedjük ki,a vizet forraljuk fel,és a gyökereket 10 percre helyezzük bele.Szűrjük le,és hagyjuk hűlni.Napjában háromszor gargarizáljuk vele.





   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése