2015. november 18., szerda

Kedvencünk:Szulejmán.




                                               

Hatvannál is több országban vetítik a Szulejmán című török sorozatot.



Lássuk,kik bújtak a történelmi jelmezekbe.

A szultánt játszó Halit Ergenc 


                                           Halit Ergenç
                           

Inkább zenei,mint színészi pályára készült,ezért az első színpadi  szerepeit is zenés darabokban kapta.Aztán jöttek a sorozatok és a film.A Seherezádé című széria forgatásán ismerte meg a feleségét. Bergdüzar Korelt.
Mindketten egy másik kapcsolatból léptek ki.
A Szulejmán szerepében eltöltött négy év megviselte a házasságukat,a feleség-hol okkal,hol ok nélkül-sokat féltékenykedett.Ám a forgatás végeztével Halitnak sikerült rendeznie a kapcsolatukat.


A félig török,félig német származású



Meryem Uzerli

Szulejmán kedvenc ágyasát,majd nagy hatalmú feleségét. Hürremet  játssza.
A színésznő a valóságban is kemény nő.A harmadik évad vége felé se szó,se beszéd,hátat fordított a szériának,és hazautazott Németországba.Hamarosan megszületett a kislánya,Lara,akinek az apja-egy gazdag török üzletember-még a baba születése előtt elhagyta kedvesét.Miután a színésznő nem volt hajlandó visszatérni,lényegében leállt a sorozat forgatása.Egész Törökország forrongott.Aztán némi trükkel még valahogy elkészítették a hátralévő három részt.Azt találták ki,hogy a korábbi felvett,de kihagyott részekből pótolják a jeleneteket,amelyekben a színésznőnek szerepelnie kellett volna.A negyedik évadban végül Vahide Percin személyében találták meg Meryem utódját.



Vahide Perçin



Okan Yalabik 
Kelti életre Pargali Ibrahim pasát a Szulejmán című sorozatban.1978-ban született a nyugat-törökországi Bigadicban.A színész a kisváros középiskolai színjátszó körében kezdte a pályáját.Az érettségi után szülőhelyét hátrahagyva az isztambuli állami egyetemen lett diplomás színész.Tehetségét bizonyítja,hogy A 39 lépés című színdarabban nem kevesebb,mint tíz karaktert formált meg.Nem csoda,hogy nem lehet beskatulyázni.
A nemzetközi hírnevet természetesen a Szulejmán című sorozatnak köszönheti,és ami azt illeti,ki is használja:akár az Oszmán Birodalom,ő is folyamatosan hódít.Állítólag nem ismer mértéket,igazi szoknyabolondnak tartják a környezetében.


                                    Ágyasok laka.

A hárem falai közötti világ időtlen idők óta foglalkoztatta a kívülállók képzeletét.A ,,boldogság házában" gyakran elkeseredett küzdelem folyt:a szultán kegyeiért,a hierarchiában elfoglalt helyért-és az ott lakók életéért.
Az isztambuli Topkapi szerájban a pompa csak az uralkodói család és a kedvenc ágyasok tartózkodási helyére korlátozódott.
A háremkomplexum több mint felét sivár hálótermek,szűk fülkék,konyhák és mosókonyhák,raktárak foglalták el.Itt élt a palota lakóinak többsége.
Állítólag egyes korszakokban a zárt palotanegyedben 1200 nő és lány élt.Jogilag csak a szultán lányai és nővérei szabadok,és elméletileg a feleségei.A 15.századtól uralkodó szultánok többsége nem nősült meg,mivel az iszlám törvénykezés szerint a rabszolgával nemzett gyermekét ugyanaz a jog illette meg,mint a házasságban születtek.

Forrás: TVR Újság 2015.november 9-15.   46. Hét.












                                                                                                                       







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése