2015. november 15., vasárnap

Miből tanuljon a kezdő biokertész otthon?



                           Miből tanuljon a kezdő biokertész otthon?

Hazánkban 20 éve jelent meg magyarul Prof.Dr. Sárközi Péter fordításában a Biokertészet a fuldai apátságban című könyvkézikönyv.



Régi jól bevált,azóta el nem évült termesztési tanácsokat tartalmaz.
A természetbarát,vegyszermentes kertművelés alapjait ebből a népszerű kiadványból lehet elsajátítani.
Fuldában ( Németország ) a Benedek rendi apácák egy kétezer négyzetméteres kolostorkertben zöldségféléket,illóolajat adó gyógy-és fűszernövényeket,gyümölcsöt és dísznövényeket termesztenek,számos vadnövénnyel együtt.
Ősszel komposzthalmot raknak kerti hulladékokból.Saját készítésű Humofix oldattal indítják be a humuszképződést;Tartalma:erjesztett csalán,gyermekláncfű,cickafark,kamilla és tölgyfakéreg.
A megüresedett zöldségágyasokat soha nem hagyják fedetlenül.Kapálnak,a kihúzott,elhaló gyomokat a felszínen hagyják,így a kerti föld mindig nedves,levegős marad.Télen zöld-trágya-növényekkel borítják a humuszos földet ( televényt ).Szénát,szalmát,repceszárat,fenyőgallyat használnak,ami kemény fagyok idején is megtartja a talajélethez szükséges hőmérsékletet.
Lótrágyát és juhtrágyát használnak,ám a meleget adó 25 centiméter vastagon rakott trágya alá ugyanannyi lombhulladékot raknak.
A mezei egerek ellen sűrű szövésű sodronnyal védekeznek.
Fontos még megemlíteni,hogy nitrogéntartalmú ( lucerna,bab vagy hereföld ) ágyásban hajtatnak.
Lényeges az is,hogy a zöldségágyakból a kártevőket és a betegségeket,általában vegyes ültetéssel száműzik.
Sárgarépa közé kaprot,a bab sorai közé borsfüvet ( csombort ) vetnek tetvesedés ellen,körömvirággal társítják a paradicsomot,turbolyával pedig a fejes salátát.

Király László írása.

Forrás: TVR Újság:2015.november 9-15.     46.Hét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése