2016. április 25., hétfő

Örök kedvencünk:a csirkehús.



                                              Örök kedvencünk:a csirkehús.




A csirkehús a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér hús,a történelemben a legszélesebb körben felhasznált élelmiszerek egyike.Az egyik legnépszerűbb húsféle:kiadós,gyorsan elkészül,a magyarostól a diétásig számtalan módon variálható.
Ősének a fácánokkal rokon bankiva tyúkot,más néven a vörös dzsungeltyúkot tartják,ami a Távol-Keleten a mai napig megtalálható Malajzia,Indonézia és Vietnam területén.Más források szerint a mai baromfiállomány a különböző ősi tyúkfajták keresztezésével születhetett.Kezdetben a baromfitartás célja kizárólag a tojás volt,a hús csupán mellékterméknek minősült.Fogyasztása a 20.század elejétől,főleg a II. világháború után az izomszövetet ( mell,comb,szárny stb: ),a belsőséget (máj,zúza ) és a tojást használják.
A csirkehús kiváló forrása a B-vitaminoknak.Vasat is tartalmaz,amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára.A benne lévő cink pedig elősegíti a DNS-szintézist,és olajozza az immunrendszer működését.

                             Fűszerezzük bátran!

A csirkehús igen könnyen elkészíthető,levesek,raguk,sültek sőt saláták remek alapanyaga.Főzhetjük,süthetjük,tölthetjük,párolhatjuk:igazi jolly joker. Ráadásul eléggé semleges ízű,ezért sokféle fűszerezést elbír,sőt kifejezetten kívánja az ízesítést.Kilehet próbálni számtalan párosítást,variációt,nagyon nem lehet mellényúlni.
Jó tulajdonsága,hogy nem igényel komoly és időigényes előkészítést,a fűszereket rászórhatjuk közvetlenül a húsra is,de akár olívaolajjal kencét készítve be masszírozhatjuk vele a húst.
Bors,majoranna,oregánó,bazsalikom,fokhagyma,vöröshagyma,rozmaring-ezek a klasszikus csirkehúsfűszerek,de jól illik hozzá a kínai,indiai,thai vagy a mexikói ízvilág.
A mustár,ketchup mint alapízesítők egy kis fűszerrel nagyon feldobják például a csirkecombot.Pácolhatjuk fokhagymás tejben,de finom pácot készíthetünk szójaszósz,balzsamecet,fűszerezett ecetek,olívaolaj vagy citromlé felhasználásával is.

                                        Rakott csirkemell.
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell,30 dkg rizs,8 szelet füstölt bacon,
                       1 pohár tejföl,25 dkg reszelt sajt,1 kis fej vöröshagyma,só,bors,fűszerpaprika,kevés vaj.
A rizst puhára főzzük.A tejfölt a fűszerekkel összekeverjük és a félbevágott csirkemellet megkenjük vele.Szórunk rá egy kis sajtot,rárakjuk a baconra ,és belecsavarjuk.A kivajazott tepsibe beleöntjük a rizst,ráfektetjük a húst,és közé tesszük a hagymát.Lelocsoljuk a maradék tejföllel,végül megszórjuk a tetejét sajttal.Alufóliával letakarva 190 fokon 40-50 percet sütjük,majd a fóliát levéve megpirítjuk.

                                  Mediterrán csirke.

Hozzávalók:4 csirkecomb,1 fej vöröshagyma,chili por,gyömbér,
                     1 doboz hámozott paradicsom,3 dl natúr joghúrt,
                     citromkarikák,olaj.
Kevés olajon megpároljuk a felaprított hagymát,hozzáadjuk a chhllit,a gyömbért,a paradicsomot,a natúr joghúrtot,kevés forró vizet,és 15 percig pároljuk.A tepsi alját kirakjuk citromkarikákkal,rárakjuk a besózott csirkecombot,állni hagyjuk rajta kis ideig,majd a paradicsomos keveréket ráöntjük,fóliával lefedjük,és 40-50 percig sütjük.Ezután levesszük a fóliát,és készre pirítjuk.

                                       Töltött csirkemell.

Hozzávalók:50 dkg csirkemellfilé,25 dkg túró,2 evőkanál tejföl,
                      1 szál póréhagyma,25 dkg szeletelt bacon,
                       5 dkg reszelt füstölt sajt,só,bors.
A húsból szeleteket vágunk,vékonyra kiklopfoljuk,kevés sóval,borssal megszórjuk.A túrót villával összetörjük,beletesszük a tejfölt,az apróra vágott póréhagymát,fűszerezzük és összekeverjük.A hússzeleteket kiterítjük,bekenjük őket a túróval,és felgöngyöljük,majd baconba tekerjük,tepsibe tesszük,kevés vizet és olajat öntünk alá,és alufólia alatt 30 percig pároljuk.A fóliát levéve pirosra sütjük.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.április 18-24.   16.Hét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése